Tulostamiseen erilaisia materiaalivaihtoehtoja 

Lattiatarrojen suosio on kasvanut pandemia-aikana. Foiltek edustaa Kernowjet-tulostuskalvoja. Kuva: Foiltek.

Koronapandemia on aiheuttanut maailmanlaajuisesti pulaa muovituotteiden raaka-aineista. Se on vaikuttanut myös osaan suurkuvatulostuksen materiaaleista. Tulostajien onkin syytä tutkia eri vaihtoehtoja tuotantonsa turvaamiseen. Vaihtoehtoja esittelevät Sign, Print & Promotion -messuilla muun muassa muovialan tukkurit Foiltek ja Vink Finland. 

Foiltek Oy toimittaa tulostajille, teippaajille ja yleisestikin graafiselle teollisuudelle laajaa valikoimaa erilaisia muovimateriaaleja. Yritys edustaa maahantuojana tunnettujen valmistajien materiaaleja ja toimittaa ne valmistajan omalla tuotemerkillä. Tällä varmistetaan se, että asiakas voi olla varma materiaalien tasalaatuisuudesta toimituserien välillä. Foiltekin asiakkaita ovat mm. muovilevyjen jatkojalostajat, rakennusteollisuus, graafinen teollisuus, valomainosteollisuus ja teknologiateollisuus. Foiltek kuuluu Etola-yhtiöihin.  

– Tasotulostukseen toimitamme enimmäkseen levytavaraa, kuten alumiinikomposiitteja, akryylilevyjä ja erilaisia kevytlevyjä. Samoja materiaaleja käyttävät myös yritykset, jotka tulostavat aineiston teipille ja pohjustavat sen sitten jälkikäteen levylle, kertoo toimitusjohtaja Miika Sillanpää

Sillanpää kertoo, että yritys esittelee messuilla joitakin uutuuksia, mutta tärkeintä tapahtumassa on kohtaaminen asiakkaiden kanssa. 

Akustoivat ominaisuudet kiinnostavat Sillanpään mukaan yhä enemmän. Foiltekin Zintra-akustiikkalevy on valkoinen PET-kuidusta puristettu 12 mm levy. Suosittu levy soveltuu hyvin tulostettavaksi ja muotoon leikattavaksi. 

Yritys tarjoaa myös useita eri laatuja tulostuskalvoja. Kernowjet- ja Yupo-kalvojen käyttökohteita ovat julisteet, bannerit, messu-ja promorakenteet, lattiatarrat, valokaapit, somisteet ja ikkunatarrat. Rullina toimitettavia kalvoja voidaan tulostaa monin menetelmin. Foiltekilla on myös huomattava valikoima SRA3-kokoisia kalvoja digitulostukseen.  

Levyjä myös kierrätysmateriaalista 

Vink Finland Oy on puolestaan osa kansainvälistä Vink-ryhmää. Yrityksellä on yli 50 vuoden kokemus muovin tukkukaupasta, muovipuolivalmisteista ja niiden koneistuksesta. Tuotevalikoimaan kuuluvat laajalti erilaiset suurkuvamateriaalit, tarvikkeet sekä kemikaalit mainostuotantoon. Suurkuvan tuotemerkeistä yrityksen valikoimassa ovat mm. Orafol, Neschen, 3A Composites, Stadur, Palram, Stahls ja Elval. 

Dispa on 100% kierrätettävä paperinen levy. Kerrosrakenteensa ansiosta se on erittäin jäykkä ja kevyt levy, jota käytetään suoratulostuksessa ja painossa. Levyä käytetään myymälämainontaan, pakkauksiin, POS ja POP -mainontaan. Kuva: Vink.

– Olimme mukana näillä messuilla keväällä 2020. Tuntuu hyvältä, että ympyrä sulkeutuu nyt. Toivon, että tapaamme paljon asiakkaita ja kuulemme heidän kuulumisiaan, sanoo Lee Lehto Vinkin mainosmuovien myynnistä. 

Vink haluaa esitellä messuilla myös uusia kierrätysmateriaaleilla toteutettuja tulostettavia levyjä. Uusiolevyt ovat ekologisempi tuote ja yleisesti kierrätysmateriaalien suosio on lisääntynyt, kun muovin alkuperäisistä raaka-aineista on ollut pulaa ja hinta noussut jyrkästi. Alan yritykset ovat lisänneet kierrätysmateriaalien käyttöä ja uusia vaihtoehtoja on nyt esillä. Näitä ovat esimerkiksi täysin kierrätysmateriaalista tehdyt Vikugreen-akryylilevyt sekä Dispa-paperilevyt. 

Vikugreen on uuden sukupolven 100 % kierrätetystä materiaalista valmistettu valettu akryylilevy. Mekaanisilta ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan se vastaa täysin perinteistä valettua PMMA-levyä. Kuva: Vink.

– Ukrainan sota vaikuttaa markkinoihin ja lisää pulaa sekä hintojen nousua. Kaikkien materiaalien hinnat ovat valitettavasti nousussa. Myös Kiinan markkinoiden osittainen sulkeutuminen vaikuttaa, Lehto sanoo. 

– Vink tekee parhaansa materiaalien saatavuuden varmistamiseksi ja hankkii vaihtoehtoisia toimittajia. Uusista ratkaisuista kannattaa tulla keskustelemaan osastolle, Lehto sanoo. 

Reino Lantto 

Foiltek Sign, Print & Promotion messuilla

Vink Finland Sign, Print & Promotion messuilla 

Seminaariohjelma

Messuilla kuullaan kahden päivän ajan mielenkiintoisia puheenvuoroja SIPP City Stage -lavalla.

Autoteippauskilpailu

Sign, Print & Promotion -messuilla näet kuinka teipataan ajoneuvoja. Messuilla palkitaan myös Suomen paras teippari!